HTML

Tempora mutantur, et nos mutamur in illis!

Linkek

Miért?

2007.07.17. 15:38 :: FGY

 

Nálunk miért nincs ilyen? Barack Obama eddigi 58 millió dollárjából 17,2 online támogatóktól kapott. Ha csak magántámogatásból finanszírozhatnák a kampányukat a pártok, akkor nem lenne vita arról, hogy ki honnan szedte a kampánypénzét, illetve nekem nem kell az adómból az összes olyan pártot támogatnom, akiket nem akarok.

Nálunk miért van kétszeres, háromszoros, sokszoros adóztatás? Elmegyek dolgozni, megtermelek a főnökömnek X Forint bevételt, ő ebből kifizeti a hitelezőket, beszállítókat, adókat és az egyéb költségeket. A maradékból leveszi a hasznát, a maradékból leveszi a haszna után fizetendő adót, a maradék összeget szánja rám (legyen ez durván fél millió Forint, egész pontosan 502.575Ft), amiből még ugye leveszi az utánam általa fizetendő adókat, járulékokat (127.575Ft). A maradékból (375.000Ft) kifizet engem, persze csak elvileg, mert én meg kifizetem a rám kiszabott adókat és járulékokat (173.250Ft), amiket ugye valójában a munkáltató fizet ki helyettem. A mostanra a kezembe kerülő összeg (201.750Ft) már tényleg az enyém, de ha ebből vásárolok, akkor a termék árán felül még ki kell fizetnem az ÁFÁ-t (a komplett fizetésem esetében, 20% ÁFA tartalommal ez 168.125Ft termék megvásárlását teszi lehetővé). Neadjisten a jövedéki adót (ezzel ne is számoljunk), mert az ember ugye kocsival jár (nem mert: BKV-val, MÁV-val, Volánnal, biciklivel), viszkit iszik (nem mert: az EÜ ellátás lassan pénzbe kerül, a kórházak meg vagy bezárnak, vagy nem fogadnak) és dohányzik (az előbb említett EÜ és környezetvédelmi okok miatt nem) minimum. De ez még mind szép és jó, meg is magyarázható: pénz került innen-oda, onnan-ide, hát fizessük ki a tranzakciós költségeket.

Tehát hol is tartunk? A főnököm szánt rám félmillió Forintot, azaz vélhetően minimum ennyit szán magára is, tegyük föl hitelezők nincsenek, „csak” a céget terhelő adók, járulékok, üzemeltetési költségek, bérleti díjak, amiket most ne is vegyünk figyelembe, és tegyük föl 100%-os haszonkulcs van az előállított/értékesített termék bekerülési költségén. Ez akkor azt jelenti, hogy ha én megtermelek a cégnek kétmillió Forint árbevételt, abból én 168.125Ft értékű termékhez juthatok hozzá (de ne feledjük a főnököm által elkölthető összeget sem).

Akkor hol is vagyunk? Az én, mint egyszerű alkalmazott hasznom mennyi is? 8,4%?

Na, és persze ezen felül az állam által nyújtott szolgáltatások: a rendőrségi masszőrszolgáltatás, vagy a BKV masszőrszolgáltatás, a rendőrség segítőkészsége, a kórházi luxus ellátás, a gyermekek zsebpénz támogatása és úgy általában a közpénzek hatékony kezelése, újraelosztása. Tulajdonképpen így már értem, hogy hová is lesz az a sok-sok adó Forint.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fgyfgy.blog.hu/api/trackback/id/tr4119722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
                                                                                                                
süti beállítások módosítása